For at verden skal oppnå matsikkerhet uten ytterligere press på våre felles ressurser, kreves systematiske endringer. Stabil tilgang på mat, bedre ernæring og bærekraftig matproduksjon og jevnere fordeling av matressurser er nødvendig å få på plass for at flere skal kunne leve et aktivt og sunt liv.
Her følger et utvalg av våre investeringer innen bærekraftig matproduksjon:
Onna bygger Norges første storskalaanlegg for vertikalt landbruk. Målet er å gro 350 tonn salat og urter i året. Alt dyrkes i vann og helt uten plantevernmidler.
Vertikalt landbruk er en metode for bærekraftig matproduksjon som fører til redusert import, transport og matsvinn. Å dyrke i høyden gir mer effektiv ressurs- og arealbruk, i tillegg til at innendørs dyrking er uavhengig av sesong og vær og dermed kan produsere hele året.
Norwegian Mycelium (NoMy) er et norsk teknologiselskap som skaper neste generasjons mat, fôr og materialer gjennom avansert fermenteringsvitenskap. Ved å kombinere rotstrukturen i sopp (mycel) med andre typer naturlige råvarer, utvikler selskapet bærekraftige produkter som biomaterialer og nye proteinkilder.
Varene som utvikles kan produseres lokalt, uten behov for dyrkbar jord, uten kjemikalier, og med en brøkdel av karbonavtrykket til konvensjonelle produkter.
Målet til selskapet er å bli en ledende aktør i overgangen til en sirkulær og biobasert økonomi.
Aqua Robotics ønsker å forbedre fiskehelse i oppdrettsanlegg over hele verden. Det norske selskapet utvikler teknologi som forbedrer oppdrettsnæringen gjennom å sikre miljøvennlig renhold, lavere kostnader og bedre produktivitet.
Selskapets robotbaserte «Halo»-system er det første fullautomatiske systemet for renhold av oppdrettsnøter. Noen av fordelene er bedre fiskevelferd, lavt energiforbruk, samt lavere utgifter til vedlikehold og utskifting av merder.
Blåfjell er en pionér innen landbasert oppdrett av fjellrøye. Det norske selskapet har etablert et fullskala RAS-anlegg for miljøvennlig oppdrett av matfisken i Lierne. Anlegget er designet for å kunne produsere store mengder fiske med et relativt lavt vannforbruk, og der over 99 prosent av vannmassene brukes om igjen.
Hovedmarkedet for Blåfjell er det europeiske restaurantmarkedet, og salget er økende. Selskapet har konsesjon på 975 tonn MTB, som gir mulighet for å tidoble dagens produksjon til 3800 tonn per år. Signalet fra markedet tyder på at etterspørselen vil overstige kapasiteten i dagens anlegg, og Blåfjell har derfor en plan for utvidelse gjennom flere byggetrinn.
Nordic Halibut er en verdensledende oppdretter av kveite, stiftet av en gruppe lokale entusiaster i 1995. Selskapet fremmer en ansvarlig akvakultur, med ønske om å ha en positiv innvirkning på miljø, helse og lokalsamfunn.
Gjennom fokus på fiskevelferd, bærekraft, innovasjon og forskning, er visjonen å gi tilby kveite med overlegen kvalitet.
Nordic Halibut holder til på den norske veskysten, med fem avdelinger mellom Bergen og Averøya. Selskapet har full kontroll på produksjonslinjen fra rogn til fisk av høstbar størrelse, og har tilgjengelig fisk på is hele året.
Statt Torsk er en norsk produsent av bærekraftig oppdrettstorsk. Selskapet holder til på Stadlandet ved Vanylvsfjorden i Vestland fylke – et område der strømforhold, rent vann og lave sjøtemperaturer bidrar til optimale forhold for oppdrett av torsk.
Planlagt produksjon i 2025 er 12 000 tonn. Havbruk av torsk er lite forurensende, i tillegg til at produksjonen er bærekraftig når det gjelder fôreffektivitet og fiskehelse.
Statt Torsk ønsker at virksomheten skal bidra til nye og langsiktige arbeidsplasser i området. En mulig ringvirkning er å samle ressurser fra flere virksomheter innen oppdrettsnæring, havbruk og matproduksjon i regionen.
Flere av våre investeringer